fbpx

Bekijk dit eerst

Hoe het werkt
Waar te parkeren

NOG VRAGEN?

Hallo, wij zijn Scooty. We helpen je door de stad verplaatsen met ons deelsysteem van elektrische scooters die gelocaliseerd en gehuurd kunnen worden via onze mobiele applicatie. Je kunt een scooter per minuut huren en rond rijden in Brussel en Antwerpen. Onze Scooty’s zijn leuk om mee te rijden, handig te parkeren en bovendien erg betaalbaar. Op deze pagina vind je meer informatie over het gebruik van onze dienst.

NOG VRAGEN?

Hallo, wij zijn Scooty. We helpen je door de stad verplaatsen met ons deelsysteem van elektrische scooters die gelocaliseerd en gehuurd kunnen worden via onze mobiele applicatie. Je kunt een scooter per minuut huren en rond rijden in Brussel en Antwerpen. Onze Scooty’s zijn leuk om mee te rijden, handig te parkeren en bovendien erg betaalbaar. Op deze pagina vind je meer informatie over het gebruik van onze dienst.

A
Inschrijven
1
HOE SCHRIJF IK ME IN VOOR SCOOTY?

Je kan je inschrijven via de website op www.scootysharing.be of via de mobiele applicatie (IOS of Android). Je hebt een geldige Identiteitskaart nodig, een geldig rijbewijs en een geldige kredietkaart om je registratie te kunnen voltooien.

Na het betalen van de registratiekost krijg je ook een bepaald aantal gratis rijminuten. Hoeveel rijminuten zal afhangen van het tijdstip waarop je je inschrijft (voor meer informatie over de prijs en de verschillen in rijminuten zie hieronder Sectie A.4). Wie kan zich voor Scooty registreren?

Om je te kunnen registreren en Gebruiker te kunnen worden van Scooty, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 • Je moet minstens 18 jaar oud zijn
 • Je moet een geldig rijbewijs hebben (een B autorijbewijs is genoeg)
 • Je moet een geldige kredietkaart hebben

Als je je voor Scooty registreert gaan we ervan uit dat je genoeg ervaring hebt om met een scooter in het verkeer te rijden. Indien dit niet het geval is, kan je een gratis initiatie krijgen, waar we je tonen hoe je een Scooty moet gebruiken. Als je niet genoeg ervaring hebt, laat ons dit dat meteen weten en gebruik de dienst niet vooraleer je een initiatie hebt gevolgd!

Hou er rekening mee dat in geval van schade of ongevallen, je aansprakelijk kunt zijn tot een bedrag van 200 EUR dat niet gedekt wordt door onze verzekeraar (voor vragen over verzekering en aansprakelijkheid tijdens het gebruik van de Scooty dienst, zie Sectie B, Q5 hieronder of raadpleeg onze Algemene Voorwaarden).

2
WELK TYPE RIJBEWIJS HEB IK NODIG?

Om een Scooty te kunnen gebruiken heb je een autorijbewijs type B nodig (een normaal autorijbewijs) of een rijbewijs waarmee je een scooter van Klasse B mag besturen (45 km/u).

3
HOEVEEL KOST HET OM TE REGISTREREN?

De registratiekost varieert al naargelang er promotieacties lopen. Ze geven altijd recht op een bepaald aantal gratis minuten.

4
KAN IK METEEN BEGINNEN RIJDEN NA DE INSCHRIJVING?

Als je je voor Scooty registreert gaan we ervan uit dat je genoeg ervaring hebt om met een scooter in het verkeer te rijden. Indien dit niet het geval is, kan je een gratis initiatie krijgen, waar we je tonen hoe je een Scooty moet gebruiken. Als je niet genoeg ervaring hebt en een initiatie nodig hebt, registreer je via het volgende e-mail adres: initiation@scootysharing.be

Hoewel je account gevalideerd kan worden na je registratie, mag je niet met een scooter rijden als je denkt niet genoeg ervaring te hebben.

Hou er rekening mee dat in geval van schade of ongevallen, je aansprakelijk kunt zijn tot een bedrag van 200 EUR dat niet gedekt wordt door onze verzekeraar (voor vragen over verzekering en aansprakelijkheid tijdens het gebruik van de Scooty dienst, zie Sectie B, Q5 hieronder of raadpleeg onze Algemene Voorwaarden).

Initiaties worden georganiseerd in Antwerpen en Brussel, je vind er hier meer informatie over.

5
EEN VRIEND DOORVERWIJZEN

Je kan een vriend doorverwijzen (refereren) door je persoonlijke referentiecode te delen die je kan vinden in je profiel.

Je vriend moet dan deze referentiecode ingeven in het veld “promotiecode” in het registratieformulier. Zodra de account van je vriend werd gevalideerd, krijg je automatisch gratis minuten toegekend! Het aantal gratis minuten dat je krijgt, kan verschillen afhankelijk van de lopende promotie, maar staat aangegeven op de homepagina.

B
SCOOTY GEBRUIKEN
1
WAT HEB IK NODIG SCOOTY TE GEBRUIKEN NADAT MIJN INSCHRIJVING WERD GOEDGEKEURD DOOR HET SCOOTY TEAM?

Het enige wat je moet doen is onze mobiele applicatie (de “App”) downloaden, die beschikbaar is voor iPhone en Android.
Nadat je ingelogd bent, kan je de App gebruiken om een van onze Scootys te traceren, reserveren en starten. Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs bij je hebt en volg de instructies op de App.

2
HOEVEEL KOST HET OM EEN RIT TE MAKEN MET SCOOTY?

Scooty heeft twee formules: het (1) “pay-per-ride” model waarbij je per gereden minuut betaald of (2) de minuutpakketten waarmee je minuten in bulk op voorhand aankoopt.

Minuutpakketten zijn beschikbaar vanaf 0.24 EUR per minuut.

Onze “pay-per-ride” formule kost 0.29 EUR per minuut.

Je kan een Scooty ook pauzeren. Dan betaal je 0,07 EUR per minuut.

3
HOE WERKT SCOOTY EIGENLIJK PRECIES?
 1. Lokaliseer een Scooty in de app.
 2. Reserveer een Scooty door te klikken op de “Reserveer Nu!” knop. U hebt de mogelijkheid om een specifieke reservatieperiode te kiezen voor de scooter. Dit kan variëren van 15 minuten tot maximaal 24 uur. Als u een periode van meer dan 15 minuten kiest, zal u 0,07 € per bijkomende minuut worden aangerekend.  De eerste 15 minuten zijn altijd gratis. Bijkomende reservatie minuten worden aangerekend tot de rit wordt gestart.
 3. Inspecteer de staat van de Scoot yen zorg ervoor dat je je rijbewijs bij hebt.
 4. Geef eventuele schade aan de Scooty aan die nog niet op de lijst staat door het Scooty Team te contacteren via het nummer dat aangewezen staat op de Scooty.
 5. Open de Scooty door te klikken op de “Schuif om te openen” knop – Je hebt nu toegang tot de Kofferbak achterop de Scooty waar je een van onze twee helmen kunt kiezen (maten M en XL).
 6. Lees de waarschuwing en start dan je rit!
 7. Om de Scooty te pauzeren of parkeren, klik je simpelweg op “P Mode”.
 8. Om de rit te beëindigen, klik je simpelweg op “Einde”. Zorg ervoor dat je in de Business Area bent wanneer je dit doet (zie Sectie C, Q3).

De prijs zal automatisch aan je kredietkaart aangerekend worden na het einde van je rit.

Voor een meer gedetailleerde uitleg over het gebruik van de Scooty dienst, gelieve de beschikbare informatie op de website te contacteren: Hoe Het Werkt.

4
MOET IK EEN EIGEN HELM HEBBEN?

Elke Scooty zal uitgerust zijn met twee helmen van een verschillende maat (small en large). Ze zijn te vinden in de Kofferbak, waar je toegang toe krijgt nadat de Scooty werd geopend en je op de rode knop op de achterkant van de Kofferbak hebt gedrukt.

In de Kofferbak zul je ook hygiënische haarnetten vinden die je over je haar kan trekken alvorens de helm op te zetten.
Als je toch een eigen helm hebt, mag je die uiteraard ook gebruiken !

5
WAT MET VERZEKERING?

Alle Gebruikers zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Ook rechtsbijstand is inbegrepen. Je blijft evenwel altijd verantwoordelijk voor de eerste 200 EUR aan schade die je hebt berokkend.

Een Gebruiker is verantwoordelijk voor het hele bedrag van elke schade die wordt berokkend aan de eigendom van Scooty gedurende de periode dat een Gebruiker verantwoordelijk is voor een Scooty wanneer komt vast te staan dat dergelijke schade de fout is van de Gebruiker en niet kan worden toegewezen aan een derde partij.

De Gebruiker moet een politierapport laten opstellen van het ongeval of de gebeurtenis die de schade heeft veroorzaakt teneinde aanspraak te kunnen maken op de dekking die via Scooty wordt voorzien.

Daarenboven zullen bepaalde boetes verschuldigd zijn ingeval van verlies van eigendom van Scooty (voor meer informatie met betrekking tot de boetes, zie Sectie B, Q10).

Voor meer informatie omtrent verzekeringen en aansprakelijkheden tijdens het gebruik van de Scooty dienst, gelieve de Algemene Voorwaarden te consulteren.

6
KAN IK MET SCOOTY OVERAL NAARTOE RIJDEN?

Met de Scootys kan overal binnen de grenzen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of de Stad Antwerpen gereden worden. Je kan ook tijdelijk een Scooty pauzeren of parkeren en nadien verder rijden. Dit maakt Scooty perfect om naar een zakenlunch of een afspraak te gaan, naar de droogkuis te rijden of een tennis match te gaan spelen.

Om de rit te beëindigen zul je met de Scooty moeten terug keren naar een van de Business Areas die op de kaart in de App in met een rode lijn staan aangegeven.

7
KAN IK EEN SCOOTY TIJDELIJK PAUZEREN OF PARKEREN?

Zeker weten! Klik op de “P Mode” knop in de App nadat je een rit gestart hebt om een rit tijdelijk te onderbreken. Je kan met een Scooty overal binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of de Stad Antwerpen parkeren. Je hoeft je hiervoor niet in een van de Business Areas te bevinden. Dit maakt Scooty perfect om naar een zakenlunch of een afspraak te gaan, naar de droogkuis te rijden of een tennis match te gaan spelen.

Het pauzeren van een Scooty zal 0,07 EUR per minuut kosten.

8
WAAR KAN IK EEN RIT BEËINDIGEN?

Om een rit te beëindigen moet je terugkeren naar een van de Business Areas. De Business Areas staan aangegeven in het rood op de app.

Het is perfect mogelijk buiten deze zones te rijden en er een rit tijdelijk te pauzeren (zie Sectie B, Q6). We zullen onze vloot en de Business Areas uitbreiden en zullen Scooty zo snel mogelijk over het hele grondgebied van Brussel en de Stad Antwerpen beschikbaar maken.

We zullen ook zogenaamde “pop-up” Business Areas opzetten, waarbij we een Business Area zullen creëren in de buurt van evenementen. Op die manier kan je ook naar een evenement gaan met Scooty!

Laat ons zeker weten in welk gebied jij woont of waar je graag zou willen dat we Scooty ter beschikking stellen. Je kan ons contacteren via support@scootysharing.be.

 

9
KAN IK EEN PASSAGIER MEENEMEN OF EEN VRIEND MET SCOOTY LATEN RIJDEN?

Je kan inderdaad een passagier meenemen! Zorg er wel voor dat hij of zij een passende helm heeft.
Wel is het zo dat je niemand anders met jouw Scooty account mag laten rijden. Enkel geregistreerde gebruikers mogen rijden.

10
BOETES EN BIJKOMENDE KOSTEN

Algemeen:

 • Interventie: +€75.
 • Beheerkosten: +€10.

Boetes:

 • Parkeerboetes of verkeersovertredingen opgelopen tijdens of na het huren van een Scooty: +€50.
 • Je rit beëindigen buiten de Business Areas (rode zone): +€75.
 • Je Scooty open achterlaten: +€75.
 • Gesleept worden: +€250 sleepkosten + 75 euro bijkomende vergoeding voor het terughalen van de Scooty.
 • Veiligheidsovertredingen: Indien je zonder helm rijdt, of iemand anders met je Scooty laat rijden, of je Scooty gebruikt op enige andere manier die onveilig is voor jou of voor anderen, inclusief het veranderen van laan terwijl je rijdt, zullen we je een extra €50 laten betalen en kunnen we je gebruik van Scooty beperken.

Verloren of beschadigd Materiaal:

 • Kosten voor schadebeheer: +€20.
 • Verloren/Beschadigde Helm: +Prijs van de helm.
 • Helm uit de topcase gelaten: +€25.
  Schade aan een Scooty: + prijzen onderdelen + arbeid + dossierkosten.
 • Niet aangeven schade: €150 of +50%.
 • Gestolen Scooty: Indien je Scooty wordt gestolen tijdens je huur ervan en we deze niet kunnen terugvinden door gebruik te maken van onze traceringstechnologie of via een andere manier, kan Scooty je tot €2000 aanrekenen. Indien een Scooty door je eigen fout wordt gestolen, kan je aansprakelijk worden gesteld tot €4000. Daarboven kan je ook strafrechtelijk vervolgd worden.
C
BUSINESS AREAS
1
WAT ZIJN DE BUSINESS AREA’S?

Een Scooty kan enkel worden gehuurd in een van de Business Areas.

De Business Areas staat in het rood aangegeven op de App en onderaan onze homepage.

Voorlopig zullen Gebruikers moeten terugkeren naar een van deze Business Areas om hun rit te kunnen beëindigen. Ze kunnen echter buiten deze zones met de Scooty rijden, zolang ze binnen de grenzen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of de Stad Antwerpen blijven. De rit kan ook tijdelijk gepauzeerd worden buiten deze zones.

We experimenteren voortdurend met nieuwe Business Areas en proberen de zone zo snel mogelijk uit te breiden. We zullen ook zogenaamde “pop-up” Business Areas opzetten, waarbij we een Business Area zullen creëren in de buurt van evenementen. Op die manier kan je ook naar een evenement gaan met Scooty!

Laat ons zeker weten in welk gebied jij woont of waar je graag zou willen dat we Scooty ter beschikking stellen. Je kan ons contacteren via support@scootysharing.be.

2
KAN IK BUITEN DEZE BUSINESS AREA’S RIJDEN?

Zeker weten! Je kan met een Scooty rijden buiten deze Business Areas zolang je maar binnen de grenzen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of de Stad Antwerpen blijft. Je kan een Scooty ook tijdelijk parkeren buiten de Business Areas, wat Scooty het perfecte alternatief maakt om naar een afspraak te gaan of boodschappen te doen.

3
WANNEER KOMT SCOOTY NAAR MIJ?

Binnenkort! We zullen nieuwe gebieden buiten de Business Areas snel beginnen onderzoeken. Laat ons zeker weten in welk gebied jij woont of waar je graag zou willen dat we Scooty ter beschikking stellen. Je kan ons contacteren via support@scootysharing.be.

4
GEEN ANTWOORD OP JE VRAAG GEKREGEN?

Het Scooty team helpt je graag verder en staat klaar om je informatie te geven over onze dienst. Voor verdere vragen kan je terecht op support@scootysharing.be

Scooty brengt Elektrisch Scooter delen in Free Float naar Brussel en Antwerpen.
Je kan nu een elektrische scooter traceren, reserveren en rijden, zonder sleutel. Het enige dat je nodig hebt is onze applicatie.